- Ingen grunn til å betale for goBIM

- Ingen grunn til å betale for goBIM

- Vi har blitt gjort oppmerksomme på at flere av våre medlemmer har mottatt krav om å inngå avtale om goBIM. Det er bakgrunnen for at vi har sett oss nødt til å sende ut dette informasjonsskrivet idet all lovpålagt produktinformasjon i goBIM allerede ligger fritt tilgjengelig i eksisterende databaser. Disse databasene er vederlagsfrie.

Dette understreker Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening, 

VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel i en felles uttalelse.


Vi ønsker derfor å informere om at det verken er lovpålagt eller nødvendig å inngå en egen avtale med goBIM samt betale det gebyr som kreves, heter det i en felles uttalelse fra Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening, VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel.

GoBIM er en kommersiell løsning for håndtering av digitale produktdata og er blitt koblet opp mot ProductXchange (PX) som er verktøyet mange entreprenører benytter til å samle dokumentasjon. Forretningsmodellen som kobler GoBIM til brukerne av PX er besluttet av bl.a. EBA, NELFO og Rørentreprenørene Norge uten at leverandører og produsenter har vært involvert i prosessen.

Bemerkninger til coBuilders forretningsmodell Slik vi ser det, er ikke kravet om goBIM per i dag i samsvar med rammene for BNLs digitale veikart og mål om felles digitalisering. I markedsføringen av goBIM, kan det gis inntrykk av at løsningen er lovpålagt. Det er den imidlertid ikke og vi ønsker derfor å fremheve følgende:

- All lovpålagt dokumentasjon som er gjort tilgjengelig fra produsent på egne hjemmesider eller er gratis tilgjengelig for alle entreprenører og byggherrer i ulike databaser, herunder NOBB, EFObasen og NRF Databasen er tilstrekkelig.

- GoBIM er ikke den eneste løsningen i tråd med de lovmessige krav. - Det er en rekke viktige opplysninger om hva som er lovpålagt og ikke, som utelates i markedsføringen av goBIM. Den største endringen fra PX til goBIM er innføringen av en ekstrafaktura til entreprenøren dersom leverandører ikke har inngått avtale med coBuilder vedrørende bruk av goBIM. Entreprenøren må nå betale et gebyr på NOK 20,- per produkt per prosjekt dersom leverandør/produsent ikke har slik avtale.

For mange entreprenører har dette medført merkostnader som de nå ønsker å unngå ved å få leverandører til å inngå avtale om goBIM. Det er rapportert flere tilfeller der leverandøren ikke ser noen annen utvei enn å inngå avtale med goBIM.

Det vi enda ikke vet er hvordan goBIM på sikt vil kunne påvirke samhandlingen på tvers av verdikjeden og om det er mulig å forene den med byggenæringens digitale veikart, som har en målsetting om å digitalisere sammen. I tillegg har vi ikke detaljerte kunnskaper om innholdet i goBIMs produktdatabase og hvordan vilkårene for oppsigelse av avtalen vil bli praktisert. For oss er det viktig å opprettholde kontroll på forvaltningen av våre egne data, til trygghet for samtlige aktører i bransjen.

Veien videre Styringsgruppen til PX som har bestått av repr. fra entreprenører og brukere som har forvaltet det forretningsmessige er mvf. 1. september 2017 avviklet. Slik vi ser det er bransjen best tjent med at produktdataene forvaltes gjennom åpne databaser og standarder, og at digitaliseringen i bygg- og eiendomsbransjen skjer basert på et samarbeid mellom alle aktørene i bransjen.

Sammen med BNL og entreprenørene vil vi jobbe for å etablere en felles forståelse og forankring for hvordan næringen kan og bør innrette sine krav til produktdokumentasjon og -informasjon. Her er felleskapet om bSDD og Norsk Kontekst i buildingSMART en viktig arena.

Derfor har vi sammen med BNL igangsatt et arbeid for å sikre økt digital samhandling. Vi er på god vei med opprettelsen av et eget forum under det digitale veikartet, som vil bli en viktig felles arena for hele næringen.

Hvis dere i mellomtiden har spørsmål eller behov for avklaringer - ta kontakt med den forening du tilhører.

Med vennlig hilsen

Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening

VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel 


Godt fremgangsrikt nytt år

29. desember 2018

Godt fremgangsrikt nytt år

Nyttårshilsen fra Norske Rørgrossisters Forening

NRF Databasen er stadig mer brukt og er et sentralt verktøy for hele bransjen. Mange store aktører er koblet direkte til NRF Databasen, som er mer innholdsrik enn noensinne.
I 2019 satser vi for fullt på ETIM.
Vi takker for et strålende samarbeid med hele bransjen gjennom 2018 og ser frem mot 2019 med store forventninger.

Med nyttårshilsen fra

Terje Røising
Daglig leder
Norske Rørgrossisters Forening

– Tror på samarbeid og gode allianser

25. november 2018

– Tror på samarbeid og gode allianser

Marianne Wætnes Røiseland ny adm. dir. hos Rørentreprenørene Norge:

I VVSForums velkomestintervju med RørNorges nye adm. dir. Marianne Røiseland trekkes Norske Rørgrossisters Forening frem i positive ordelag: – NRF under ledelse av adm. dir. Terje Røising er en fremoverlent organisasjon som bidrar både med kompetanse, sporbarhet, de viktige NRF-nummerne og fornuftig digitalisering. Grossistene Heidenreich, Onninen, Ahlsell og Brødrene Dahl sørger for svært bra logistikk av rørdeler og utstyr til hele landet. Dette er noe vi setter pris på, forteller Røiseland.

Heidenreich sølvpartner i Ingeborg-nettverket

4. november 2018

Heidenreich sølvpartner i Ingeborg-nettverket

Løfter kvinnelige rollemodeller opp og frem

Eli Heyerdahl Eide, leder i Ingeborg-nettverket er svært glad for at den tradisjonsrike grossisten Heidenreich blir sølvpartner av Ingeborg-nettverket. - Det er som Heidenreich påpeker veldig viktig for bransjen å beholde alle de kvinnene vi har klart å rekruttere, i tillegg til å øke rekrutteringen. - Vi er veldig glad for det fokuset Heidenreich har vist på å gjøre noe med kjønnsbalansen i egen bedrift, blant annet ute på sine hentelager over hele landet. Vi i Ingeborg-nettverket gleder oss til å samarbeide med Heidenreich for økt mangfold i rørbransjen, forteller Eli Heyerdahl Eide.

NRF: Ubetinget suksess på VVS Dagene

30. oktober 2018

NRF: Ubetinget suksess på VVS Dagene

Beste messe noensinne

- Vi opplevde den beste messen gjennom tidene. Det har vært en klar standardheving for VVS Dagene de siste årene, forteller administrerende direktør Terje Røising i Norske Rørgrossisters Forening (NRF). NRF benyttet messen til å informere om sin kraftig oppdaterte produktdatabase med tilhørende app, samt det nye prosjektverktøyet som gjør arbeidsdagen til fagfolk enklere og mer effektiv.


Ahlsell åpner ny butikk i Larvik

25. oktober 2018

Ahlsell åpner ny butikk i Larvik

"Kjøpesenter" for regionens rørleggere, elektrikere og entreprenører

Ahlsell Norge AS har åpnet en ny butikk i splitter nytt bygg ved E18 på Ringdalskogen, midt mellom Larvik og Sandefjord. For å effektivisere Vestfoldsproffens arbeidsdag, har Ahlsell åpnet dørene til det som har blitt et av selskapets største butikker. Med over 10 000 varer innen VVS, VA, Elektro, Industri og bygg samlet på ett sted - er dette på mange måter "kjøpesenteret" regionens rørleggere, elektrikere og entreprenører har ventet på.

NRF på VVS Dagene

5. oktober 2018

NRF på VVS Dagene

Velkommen til stand D 06-18

Norske Rørgrossisters Forening er på plass på VVS Dagene.

Besøk oss gjerne på stand D 06-18!

Klikk linken for informasjonsvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=APOD7LQdSgI&t=2s
RSS
12345678910Sist

Visste du at..

. . . det er en sterk sammenheng mellom hvor digitalisert en næring er og hvor produktiv den er. 

Kurskalender

«januar 2019»
mationtofr
31123456
78910111213
14151617181920
21
22232425
25.01.2019 13:00 - 15:00
2627
28
28.01.2019 09:00 - 11:00
29
29.01.2019 09:00 - 11:00
30311
01.02.2019 09:00 - 11:00
23
4
04.02.2019 13:00 - 15:00
5
05.02.2019 09:00 - 11:00
6
06.02.2019 09:00 - 11:00
7
07.02.2019 13:00 - 15:00
8910
© 2019 Norske Rørgrossisters Forening  |  Betingelser for bruk |  Utviklet av Vivendi as