- Ingen grunn til å betale for goBIM

- Ingen grunn til å betale for goBIM

- Vi har blitt gjort oppmerksomme på at flere av våre medlemmer har mottatt krav om å inngå avtale om goBIM. Det er bakgrunnen for at vi har sett oss nødt til å sende ut dette informasjonsskrivet idet all lovpålagt produktinformasjon i goBIM allerede ligger fritt tilgjengelig i eksisterende databaser. Disse databasene er vederlagsfrie.

Dette understreker Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening, 

VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel i en felles uttalelse.


Vi ønsker derfor å informere om at det verken er lovpålagt eller nødvendig å inngå en egen avtale med goBIM samt betale det gebyr som kreves, heter det i en felles uttalelse fra Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening, VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel.

GoBIM er en kommersiell løsning for håndtering av digitale produktdata og er blitt koblet opp mot ProductXchange (PX) som er verktøyet mange entreprenører benytter til å samle dokumentasjon. Forretningsmodellen som kobler GoBIM til brukerne av PX er besluttet av bl.a. EBA, NELFO og Rørentreprenørene Norge uten at leverandører og produsenter har vært involvert i prosessen.

Bemerkninger til coBuilders forretningsmodell Slik vi ser det, er ikke kravet om goBIM per i dag i samsvar med rammene for BNLs digitale veikart og mål om felles digitalisering. I markedsføringen av goBIM, kan det gis inntrykk av at løsningen er lovpålagt. Det er den imidlertid ikke og vi ønsker derfor å fremheve følgende:

- All lovpålagt dokumentasjon som er gjort tilgjengelig fra produsent på egne hjemmesider eller er gratis tilgjengelig for alle entreprenører og byggherrer i ulike databaser, herunder NOBB, EFObasen og NRF Databasen er tilstrekkelig.

- GoBIM er ikke den eneste løsningen i tråd med de lovmessige krav. - Det er en rekke viktige opplysninger om hva som er lovpålagt og ikke, som utelates i markedsføringen av goBIM. Den største endringen fra PX til goBIM er innføringen av en ekstrafaktura til entreprenøren dersom leverandører ikke har inngått avtale med coBuilder vedrørende bruk av goBIM. Entreprenøren må nå betale et gebyr på NOK 20,- per produkt per prosjekt dersom leverandør/produsent ikke har slik avtale.

For mange entreprenører har dette medført merkostnader som de nå ønsker å unngå ved å få leverandører til å inngå avtale om goBIM. Det er rapportert flere tilfeller der leverandøren ikke ser noen annen utvei enn å inngå avtale med goBIM.

Det vi enda ikke vet er hvordan goBIM på sikt vil kunne påvirke samhandlingen på tvers av verdikjeden og om det er mulig å forene den med byggenæringens digitale veikart, som har en målsetting om å digitalisere sammen. I tillegg har vi ikke detaljerte kunnskaper om innholdet i goBIMs produktdatabase og hvordan vilkårene for oppsigelse av avtalen vil bli praktisert. For oss er det viktig å opprettholde kontroll på forvaltningen av våre egne data, til trygghet for samtlige aktører i bransjen.

Veien videre Styringsgruppen til PX som har bestått av repr. fra entreprenører og brukere som har forvaltet det forretningsmessige er mvf. 1. september 2017 avviklet. Slik vi ser det er bransjen best tjent med at produktdataene forvaltes gjennom åpne databaser og standarder, og at digitaliseringen i bygg- og eiendomsbransjen skjer basert på et samarbeid mellom alle aktørene i bransjen.

Sammen med BNL og entreprenørene vil vi jobbe for å etablere en felles forståelse og forankring for hvordan næringen kan og bør innrette sine krav til produktdokumentasjon og -informasjon. Her er felleskapet om bSDD og Norsk Kontekst i buildingSMART en viktig arena.

Derfor har vi sammen med BNL igangsatt et arbeid for å sikre økt digital samhandling. Vi er på god vei med opprettelsen av et eget forum under det digitale veikartet, som vil bli en viktig felles arena for hele næringen.

Hvis dere i mellomtiden har spørsmål eller behov for avklaringer - ta kontakt med den forening du tilhører.

Med vennlig hilsen

Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening

VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel 


- BD har ingen avtaler om leveranser til Megaflis eller andre nettbutikker

13. mars 2018

- BD har ingen avtaler om leveranser til Megaflis eller andre nettbutikker

Slår kraftig tilbake mot påstander i E24

Brødrene Dahl AS har sendt en klage til nettavisen E24 ved sjefsredaktør Per Valebrokk. Bakgrunnen er gårsdagens artikkel i E24 «Slår alarm om kraftig nettpress: Varsler dyrere rørleggere». Der blir grossisten fremstilt som at de blir søkkrik på å selge til nettaktørene fremfor rørleggere. Dette er helt feil og avvises på det sterkeste, skriver BD i en pressemelding mandag. - BD har aldri hatt og har ikke avtaler om leveranser til Megaflis eller andre direkteselgende nettbutikker. Dog er det andre grossister som selger til Megaflis og nettaktører, sier adm.direktør Roger Lunde.

Meningsfull digitalisering med NRF og ETIM

7. mars 2018

Meningsfull digitalisering med NRF og ETIM

Lokal know how - og internasjonal utvikling

NRF har et sterkt engasjement innen digitalisering av VA og VVS bransjen, og valgte å ta sektoransvar for ETIM-VVS fordi det er viktig og riktig å delta i det internasjonale utviklingsarbeidet. 
ETIM Norge er et samarbeid mellom de tre store fagområdene innenfor Byggebransjen. Elektro, VA/VVS og Bygg går sammen om samordning og standardisering gjennom sine respektive produktdatabaser EFO, NRF og NOBB.

God utvikling for BD i 2017

16. februar 2018

God utvikling for BD i 2017

- Ser frem imot et spennende 2018

Brødrene Dahl AS hadde en bra salgsutvikling i 2017. Veksten er fordelt på alle områder innen VVS, Vann & Miljøteknikk (VMT) og industri. Administrerende direktør, Roger Lunde i BD, forteller at de ser den sterkeste veksten innen digitalt salg til store VVS-kunder.

- Salgsveksten var også bra til alle landets graveentreprenører, og store infrastrukturprosjekter innen VMT. Spesielt hyggelig er det å se positive signaler hos maritime og industrielle kunder. Vi ser også at vi har en bransje med sterk konkurranse. Kundene har tydelige krav til pris, kvalitet og høy servicegrad, sier Lunde.

- Ikke krav om stoffkartotek på papir

16. februar 2018

- Ikke krav om stoffkartotek på papir

Erstatter papir med digitale løsninger

- I dag kan alle som har valgt digitale løsninger for stoffkartotek ta flagget til topps! sier gründer Kjell Hamnes i IT-selskapet EcoOnline. Arbeidstilsynet starter det nye året med en gladnyhet for alle som har kjemikalier på arbeidsplassen sin. Nå kan alle erstatte sine papirbaserte stoffkartotek med digitale løsninger. Endringene i "Forskrift om utførelse av arbeid" innebærer at det ikke lenger er et krav om at stoffkartoteket alltid skal foreligge i papirutgave. I tillegg er ordlyden om at verneombudet skulle ha "et eget eksemplar" endret til at de nå skal ha "tilgang til" stoffkartoteket.

Den digitale grunnmuren er bygget, den er åpen og den er gratis

18. januar 2018

Den digitale grunnmuren er bygget, den er åpen og den er gratis

Leverandørbransjen har tommelen opp for økt digitalisering, men advarer mot løsninger som påfører bransjen dobbeltarbeid eller økte kostnader.
Bransjen har selv tilrettelagt for digitalisering gjennom åpne varedatabaser som er gratis å bruke. Samarbeidet utfordres av kommersielle aktører som gjør digitaliseringen dyrere for entreprenører, byggeiere og sluttkunder ved at det lages forretningsmodeller som kobler løsninger og begrenser brukernes valgmuligheter.

Brødrene Dahl på Nye Veier

10. januar 2018

Brødrene Dahl på Nye Veier

Satser på Pipelife og norske kvalitetsrør

Når nye E18 fra Tvedestrand til Arendal åpner i 2019 er det med vann- og avløpsmateriell (VA) og kabelvern levert av Brødrene Dahl. Brødrene Dahl er underleverandør til AF Gruppen AS som har totalentreprisen for strekningen. Det var hard konkurranse om oppdraget, som har en verdi mellom 60 og 70 millioner.
- Det er veldig viktig for oss å få være med på det første prosjektet til Nye Veier, sier Torje Dalen, prosjektdirektør i Brødrene Dahl. 

 

RSS
12345678910Sist

Visste du at..

. . . det er en sterk sammenheng mellom hvor digitalisert en næring er og hvor produktiv den er. 

Kurskalender

«mars 2018»
mationtofr
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
© 2018 Norske Rørgrossisters Forening  |  Betingelser for bruk |  Utviklet av Vivendi as