- Ingen grunn til å betale for goBIM

- Ingen grunn til å betale for goBIM

- Vi har blitt gjort oppmerksomme på at flere av våre medlemmer har mottatt krav om å inngå avtale om goBIM. Det er bakgrunnen for at vi har sett oss nødt til å sende ut dette informasjonsskrivet idet all lovpålagt produktinformasjon i goBIM allerede ligger fritt tilgjengelig i eksisterende databaser. Disse databasene er vederlagsfrie.

Dette understreker Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening, 

VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel i en felles uttalelse.


Vi ønsker derfor å informere om at det verken er lovpålagt eller nødvendig å inngå en egen avtale med goBIM samt betale det gebyr som kreves, heter det i en felles uttalelse fra Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening, VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel.

GoBIM er en kommersiell løsning for håndtering av digitale produktdata og er blitt koblet opp mot ProductXchange (PX) som er verktøyet mange entreprenører benytter til å samle dokumentasjon. Forretningsmodellen som kobler GoBIM til brukerne av PX er besluttet av bl.a. EBA, NELFO og Rørentreprenørene Norge uten at leverandører og produsenter har vært involvert i prosessen.

Bemerkninger til coBuilders forretningsmodell Slik vi ser det, er ikke kravet om goBIM per i dag i samsvar med rammene for BNLs digitale veikart og mål om felles digitalisering. I markedsføringen av goBIM, kan det gis inntrykk av at løsningen er lovpålagt. Det er den imidlertid ikke og vi ønsker derfor å fremheve følgende:

- All lovpålagt dokumentasjon som er gjort tilgjengelig fra produsent på egne hjemmesider eller er gratis tilgjengelig for alle entreprenører og byggherrer i ulike databaser, herunder NOBB, EFObasen og NRF Databasen er tilstrekkelig.

- GoBIM er ikke den eneste løsningen i tråd med de lovmessige krav. - Det er en rekke viktige opplysninger om hva som er lovpålagt og ikke, som utelates i markedsføringen av goBIM. Den største endringen fra PX til goBIM er innføringen av en ekstrafaktura til entreprenøren dersom leverandører ikke har inngått avtale med coBuilder vedrørende bruk av goBIM. Entreprenøren må nå betale et gebyr på NOK 20,- per produkt per prosjekt dersom leverandør/produsent ikke har slik avtale.

For mange entreprenører har dette medført merkostnader som de nå ønsker å unngå ved å få leverandører til å inngå avtale om goBIM. Det er rapportert flere tilfeller der leverandøren ikke ser noen annen utvei enn å inngå avtale med goBIM.

Det vi enda ikke vet er hvordan goBIM på sikt vil kunne påvirke samhandlingen på tvers av verdikjeden og om det er mulig å forene den med byggenæringens digitale veikart, som har en målsetting om å digitalisere sammen. I tillegg har vi ikke detaljerte kunnskaper om innholdet i goBIMs produktdatabase og hvordan vilkårene for oppsigelse av avtalen vil bli praktisert. For oss er det viktig å opprettholde kontroll på forvaltningen av våre egne data, til trygghet for samtlige aktører i bransjen.

Veien videre Styringsgruppen til PX som har bestått av repr. fra entreprenører og brukere som har forvaltet det forretningsmessige er mvf. 1. september 2017 avviklet. Slik vi ser det er bransjen best tjent med at produktdataene forvaltes gjennom åpne databaser og standarder, og at digitaliseringen i bygg- og eiendomsbransjen skjer basert på et samarbeid mellom alle aktørene i bransjen.

Sammen med BNL og entreprenørene vil vi jobbe for å etablere en felles forståelse og forankring for hvordan næringen kan og bør innrette sine krav til produktdokumentasjon og -informasjon. Her er felleskapet om bSDD og Norsk Kontekst i buildingSMART en viktig arena.

Derfor har vi sammen med BNL igangsatt et arbeid for å sikre økt digital samhandling. Vi er på god vei med opprettelsen av et eget forum under det digitale veikartet, som vil bli en viktig felles arena for hele næringen.

Hvis dere i mellomtiden har spørsmål eller behov for avklaringer - ta kontakt med den forening du tilhører.

Med vennlig hilsen

Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening

VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel 


Bærekraft og digitalisering

18. oktober 2017

Bærekraft og digitalisering

VA/VVS Møteplass: Noen ledige plasser

Yngve Wold fra Norsk Vann holder avslutningsforedraget på årets VA/VVS Møteplass den 24. oktober, hvor fokus er på digitalisering og grønt skifte. Det er fremdeles noen ledige plasser, påmelding gjøres direkte til arrangørene.
- Dette er en arena hvor vi samles, prater og utforsker de mulighetene som ligger foran oss. Digitalisering og det grønne skiftet griper inn i alle bransjer, i alle sektorer.

Onninen styrker ledelsen

6. oktober 2017

Onninen styrker ledelsen

Tre nye salgsdirektører

Ledergruppen i Onninen har endret seg den siste tiden med flere nye personer som er nye på laget. Flere forretningsområder har fått nye salgsdirektører. Jørn-Are Bergh, salgsdirektør Industri & Infra; Tom Erik Eie, salgsdirektør installasjon og Thomas Vethe som er ny sjef for VVS, VA, facility management og resellers. Alle salgsdirektørene inngår i ledergruppen i Onninen.

- Ingen grunn til å betale for goBIM

28. september 2017

- Ingen grunn til å betale for goBIM

...når gode gratis løsninger allerede er tilgjengelig

- Vi har blitt gjort oppmerksomme på at flere av våre medlemmer har mottatt krav om å inngå avtale om goBIM. Det er bakgrunnen for at vi har sett oss nødt til å sende ut dette informasjonsskrivet idet all lovpålagt produktinformasjon i goBIM allerede ligger fritt tilgjengelig i eksisterende databaser. Disse databasene er vederlagsfrie. Vi ønsker derfor å informere om at det verken er lovpålagt eller nødvendig å inngå en egen avtale med goBIM samt betale det gebyr som kreves, heter det i en felles uttalelse fra Byggevareindustriens Forening, Elektroforeningen, Norske Rørgrossisters Forening, VA- og VVS Produsentene og VVP Virke Byggevarehandel.


Digitalisering avgjør graden av suksess

28. september 2017

Digitalisering avgjør graden av suksess

- GPA Flowsystem et eksempel til etterfølgelse

- Vi valgte å sette av ekstra ressurser for å oppdatere NRF Databasen til optimalt informasjonsnivå, for å gjøre hverdagen enklere både for oss selv og kundene, forteller daglig leder Per Ivar Søfteland i GPA Flowsystem AS. I løpet av to måneder tidligere i år oppdaterte selskapet over 5.000 produkter i bransjens egen produktdatabase. - GPA Flowsystem er helt klart et eksempel til etterfølgelse. De har vist til fulle at det er håndterbart å komplettere informasjon og dokumentasjon på kort tid, selv om det gjelder mange produkter. forteller daglig leder Terje Røising i Norske Rørgrossisters Forening. 

Kraftsamling på Forneu

27. september 2017

Kraftsamling på Forneu

– Står vi stille, har vi tapt, sier arrangørene.

24. - 25. oktober samler NRF, VVP og VVS-foreningen topplederne i vvs-bransjen for å diskutere fremtiden. – Står vi stille, har vi tapt, sier arrangørene. Toppledersamlingen VA/VVS Møteplass fokuserer i år ikke på VVS eller VA, men på bransjens fremtid. Digitaliseringen og det grønne skiftet er ikke bare ord, men en reell endring hvor utviklingen går stadig raskere og på andre arenaer enn tidligere. Hvor står va- og vvs bransjen? Leder vi utviklingen eller henger vi bare med spør arrangøren?

- Tar ansvar for bransjens beste

23. september 2017

- Tar ansvar for bransjens beste

Åpne løsninger avgjørende for digitaliseringen i byggenæringen

Mangel på tydelighet og enighet om en standard i byggenæringen, har gjort at de tre systematiserte bransjedatabasene for bygg, elektro og va/vvs ikke har utløst sitt potensial som grunnlag for digitalisering av byggenæringen. Dette er nå løst gjennom samarbeidet med buildingSMART Norge som skal forvalte norsk kontekst for egenskaper i buildingSmart Data Dictionary. BuildingSMART Norge er de som skal forvalte plattformen på vegne av en samlet norsk byggenæring.
RSS
123456789

Visste du at..

. . . det er en sterk sammenheng mellom hvor digitalisert en næring er og hvor produktiv den er. 

Kurskalender

«oktober 2017»
mationtofr
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
© 2017 Norske Rørgrossisters Forening  |  Betingelser for bruk |  Utviklet av Vivendi as