Den digitale grunnmuren er bygget, den er åpen og den er gratis

Den digitale grunnmuren er bygget, den er åpen og den er gratis

Leverandørbransjen har tommelen opp for økt digitalisering, men advarer mot løsninger som påfører bransjen dobbeltarbeid eller økte kostnader. 

Av Frank Jaegtnes (Elektroforeningen), Øyvind Skarholt (BNL-Byggevareindustrien), Terje Røising (NRF).

Bransjen har selv tilrettelagt for digitalisering gjennom åpne varedatabaser som er gratis å bruke. Samarbeidet utfordres av kommersielle aktører som gjør digitaliseringen dyrere for entreprenører, byggeiere og sluttkunder ved at det lages forretningsmodeller som kobler løsninger og begrenser brukernes valgmuligheter.

Våre produsenter ønsker en effektiv databaseløsning der de kan gjøre den samlede produktinformasjonen tilgjengelig for de som trenger den. Bransjen har allerede finansiert utviklingen av de tre varedatabasene (EFObasen, NRF Databasen og NOBB) som er gratis å bruke.

Med dette er en stor investering allerede gjort gjennom innsamling og tilrettelegging av produktinformasjon for BAE-bransjen. Vi er derfor svært bekymret hvis det nå stilles krav fra entreprenørene som gjør at entreprenenører, byggeiere og sluttkunder må betale for etablering av en ny lukket kommersiell varedatabase (goBIM) som kun én aktør (coBuilder) kan nyte godt av. Dette skaper en fordyrende monopolsituasjon der entreprenør, byggeier og sluttkunde sitter igjen med regningen.

Produsentenes vareinformasjon er den digitale grunnmuren

Nøkkelen til digitaliseringen er produktinformasjon. Alle produsenter og leverandører av varer til byggebransjen er også pålagt å levere produktinformasjon som brukes av ulike aktører. Det kan være alt fra tekniske beskrivelser, egenskaper, montasjeanvisninger, kjemiske datablad, drift og vedlikeholdsveiledninger/FDV mm. Når denne informasjonen gjøres tilgjengelig digitalt på en omforent form, kan alle ledd i verdikjedene hente ut og bruke informasjonen til sitt formål.

I den norske bygg- og anleggsbransjen samarbeides det om å definere det samlede informasjonsbehovet gjennom bla BuildingSMART. I dette samarbeidet bidrar bransjeorganisasjoner, selskaper, løsningsleverandører og fagpersoner fra bransjen. Alle stiller seg bak denne samordningen. Produsentene og grossistene har gjennom flere år bygget opp disse varedatabasene og bruker dem som sin offisielle masterdatabase for produktinformasjon som de også kan stå ansvarlige for.

Disse varedatabasene er åpne og gratis tilgjengelige for alle som ønsker å bruke dem enten direkte eller via en løsningsleverandør. Varedatabasene representerer med det den digitale grunnmuren som det kan digitaliseres på.

Det må åpnes for konkurranse om gode løsninger som bruker produktinformasjonen

Neste trinn er alle løsningene som utvikles for de enkelte kundegruppene. Noen trenger å holde orden på dokumentasjonen som er levert til et bygg, andre har behov for å knytte produktinformasjon til sine BIM-modeller. Andre i sin tur har behov for å hekte på FDV på fakturaen de sender til kunden. Her finnes det flere kommersielle aktører som vil konkurrere om å dekke kundenes behov for tjenester og løsninger – og det er bra. Felles for de alle er at de trenger å hente produktinformasjon som knyttes til de enkelte fysiske leveransene. Byggene består tross alt av en mengde produkter satt sammen i komplette bygg. For å muliggjøre digitalisering av bransjen er det avgjørende at produktinformasjonen er åpen og tilgjengelig for alle som måtte ønske å bruke den.

Bransjen har allerede bygget den digitale grunnmuren – og den er åpen. La oss samarbeide om å gjøre den enda bedre. Vi ønsker derfor å finne ut av hvordan det skal legges til rette for at hele næringen skal kunne benytte den informasjonen som er gratis og åpent tilgjengelig, slik at vi unngår unødig dobbeltarbeid og økte kostnader som ikke fører til verdiskapning.

Det er dette som er å digitalisere sammen.

Godt fremgangsrikt nytt år

29. desember 2018

Godt fremgangsrikt nytt år

Nyttårshilsen fra Norske Rørgrossisters Forening

NRF Databasen er stadig mer brukt og er et sentralt verktøy for hele bransjen. Mange store aktører er koblet direkte til NRF Databasen, som er mer innholdsrik enn noensinne.
I 2019 satser vi for fullt på ETIM.
Vi takker for et strålende samarbeid med hele bransjen gjennom 2018 og ser frem mot 2019 med store forventninger.

Med nyttårshilsen fra

Terje Røising
Daglig leder
Norske Rørgrossisters Forening

– Tror på samarbeid og gode allianser

25. november 2018

– Tror på samarbeid og gode allianser

Marianne Wætnes Røiseland ny adm. dir. hos Rørentreprenørene Norge:

I VVSForums velkomestintervju med RørNorges nye adm. dir. Marianne Røiseland trekkes Norske Rørgrossisters Forening frem i positive ordelag: – NRF under ledelse av adm. dir. Terje Røising er en fremoverlent organisasjon som bidrar både med kompetanse, sporbarhet, de viktige NRF-nummerne og fornuftig digitalisering. Grossistene Heidenreich, Onninen, Ahlsell og Brødrene Dahl sørger for svært bra logistikk av rørdeler og utstyr til hele landet. Dette er noe vi setter pris på, forteller Røiseland.

Heidenreich sølvpartner i Ingeborg-nettverket

4. november 2018

Heidenreich sølvpartner i Ingeborg-nettverket

Løfter kvinnelige rollemodeller opp og frem

Eli Heyerdahl Eide, leder i Ingeborg-nettverket er svært glad for at den tradisjonsrike grossisten Heidenreich blir sølvpartner av Ingeborg-nettverket. - Det er som Heidenreich påpeker veldig viktig for bransjen å beholde alle de kvinnene vi har klart å rekruttere, i tillegg til å øke rekrutteringen. - Vi er veldig glad for det fokuset Heidenreich har vist på å gjøre noe med kjønnsbalansen i egen bedrift, blant annet ute på sine hentelager over hele landet. Vi i Ingeborg-nettverket gleder oss til å samarbeide med Heidenreich for økt mangfold i rørbransjen, forteller Eli Heyerdahl Eide.

NRF: Ubetinget suksess på VVS Dagene

30. oktober 2018

NRF: Ubetinget suksess på VVS Dagene

Beste messe noensinne

- Vi opplevde den beste messen gjennom tidene. Det har vært en klar standardheving for VVS Dagene de siste årene, forteller administrerende direktør Terje Røising i Norske Rørgrossisters Forening (NRF). NRF benyttet messen til å informere om sin kraftig oppdaterte produktdatabase med tilhørende app, samt det nye prosjektverktøyet som gjør arbeidsdagen til fagfolk enklere og mer effektiv.


Ahlsell åpner ny butikk i Larvik

25. oktober 2018

Ahlsell åpner ny butikk i Larvik

"Kjøpesenter" for regionens rørleggere, elektrikere og entreprenører

Ahlsell Norge AS har åpnet en ny butikk i splitter nytt bygg ved E18 på Ringdalskogen, midt mellom Larvik og Sandefjord. For å effektivisere Vestfoldsproffens arbeidsdag, har Ahlsell åpnet dørene til det som har blitt et av selskapets største butikker. Med over 10 000 varer innen VVS, VA, Elektro, Industri og bygg samlet på ett sted - er dette på mange måter "kjøpesenteret" regionens rørleggere, elektrikere og entreprenører har ventet på.

NRF på VVS Dagene

5. oktober 2018

NRF på VVS Dagene

Velkommen til stand D 06-18

Norske Rørgrossisters Forening er på plass på VVS Dagene.

Besøk oss gjerne på stand D 06-18!

Klikk linken for informasjonsvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=APOD7LQdSgI&t=2s
RSS
12345678910Sist

Visste du at..

. . . det er en sterk sammenheng mellom hvor digitalisert en næring er og hvor produktiv den er. 

Kurskalender

«januar 2019»
mationtofr
31123456
78910111213
14151617181920
21
22232425
25.01.2019 13:00 - 15:00
2627
28
28.01.2019 09:00 - 11:00
29
29.01.2019 09:00 - 11:00
30311
01.02.2019 09:00 - 11:00
23
4
04.02.2019 13:00 - 15:00
5
05.02.2019 09:00 - 11:00
6
06.02.2019 09:00 - 11:00
7
07.02.2019 13:00 - 15:00
8910
© 2019 Norske Rørgrossisters Forening  |  Betingelser for bruk |  Utviklet av Vivendi as